Cum alegem protecţia solară? Soarele e prieten sau duşman?

Distribuie articolul pe pagina ta

Soarele înseamnă viaţă pentru că el ne oferă căldură, lumină şi energie. Expunerea controlată la soare are beneficii pentru sănătatea oaselor, previne rahitismul la copii şi osteoporoza la adulţi. Şi ştiai că o altă calitate terapeutică incredibilă a soarelui este aceea că poate alunga depresia?

Soarele este un prieten de nădejde pentru om, dar dacă ţi s-a întâmplat vreodată să stai prea mult timp la plajă şi să “te trezeşti” cu insolaţie, pielea arzândă şi linii albe inestetice brăzdate pe corp de la costumul de baie, atunci ştii bine că soarele poate fi şi duşman. 

Iar dacă vorbim de pielea atât de delicată a copiilor, lucrurile devin cu atât mai importante, iar tu ca mamă ai responsabilitatea de a face cele mai bune alegeri pentru puiul tău. 

Despre asta vorbim azi. Rămâi cu mine până la final şi am să-ţi arăt pas cu pas cum și când să alegi cea mai bună soluţie de protecţie solară pentru copilul tău. Pentru că ştiu că vrei să te bucuri din plin alături de cei mici de toate oportunităţile estivale: zile distractive la piscină, excursii pe plajă, drumeţii la munte, joacă în parc şi alte activităţi care implică timp prelungit în bătaia soarelui de vară. 

Protecţia solară: când avem nevoie de ea și ce fel de protecție să alegem? 

Mărcile de produse de protecție solară (și majoritatea site-urilor de informare în general) ne spun că ar trebui să purtăm protecție solară în fiecare zi pentru a preveni deteriorarea pielii cauzată de soare. Această industrie de protecție solară, evaluată la 13,97 miliarde de dolari în 2022, ne sfătuiește să ne aplicăm cremă de la cap la picioare de fiecare dată când suntem expuși la soare – și majoritatea oamenilor au ascultat.

Din experiența proprie și din multe articole citite, eu personal, sunt în dezacord cu consensul comun conform căruia ar trebui să purtăm protecție solară în fiecare zi. Pe lângă faptul că pare nerealist de întreținut și extrem de costisitor, aplicarea cremei de protecție solară nu este necesară pentru orice nivel de expunere la soare. Citește despre asta AICI sau aici.

Când, totuși, este nevoie să aplicăm protecție solară pentru a preveni arsurile solare, leziunile şi cancerul de piele, vei afla că există pe piață o abundență de produse, iar alegerea celui mai bun produs poate deveni copleșitoare.

S-ar putea să descoperi că îţi trebuie o diplomă de chimist doar ca să afli ce produs de protecţie solară să alegi pentru tine şi mai ales pentru copilul tău care are pielea atât de fină. 

Pe piață există 2 mari categorii de produse care oferă protecție solară: produse cu filtru chimic și cu filtru mineral.

Şi totuşi care sunt diferenţele între cele două variante și de unde ştii dacă crema de protecţie solară pe care ai ales-o este sigură şi chiar te ajută?

Uite ce trebuie să afli. 

Formulele de protecţie solară minerală

Aceste formule se mai numesc protectoare minerale sau fizice pentru că au în componenţă oxid de zinc, dioxid de titan sau o combinaţie din cele două pentru a ţine la distanţă de piele razele nocive ale soarelui. Unele produse organice certificate conţin, de asemenea, substanţe chimice potenţial dăunătoare, cum ar fi parabeni şi ftalaţi. 

Trebuie să ştii că majoritatea cremelor de protecţie solară din farmacii sunt chimice, ceea ce înseamnă că au în compoziţie substanţe precum oxibenzona şi avobenzona care absorb practic razele UV. 

Problema e că studiile FDA arată că după o singură aplicare, substanţele chimice din aceste creme pot fi detectate în organism la niveluri potenţial dăunătoare. Dacă vrei să afli mai mult, aici o să găseşti o listă cu 12 ingrediente chimice pe care Asociaţia Academiei Americane de Dermatologie le-a catalogat ca fiind potenţial nesigure. 

De ce să foloseşti formule de protecţie solară minerală și să le eviți pe cele cu filtru chimic?

➡️ Sunt mai sănătoase pentru tine şi copilul tău

Oxidul de zinc şi dioxidul de titan sunt singurele două ingrediente active de protecţie solară în general recunoscute ca fiind sigure şi eficiente de FDA. Deși și în cazul acestora este nevoie să alegi doar variantele care conțin particule NON NANO. Acestea nu vor penetra pielea și nu vor intra în fluxul sangvin. Dintre cele două ingrediente, alege OXIDUL de ZINC non-nano. Este cea mai sigură alegere pe care o poți face la ora actuală.

În schimb, oxibenzona, care se foloseşte în 70% din cremele comerciale de protecţie solară cu filtru chimic, este o substanţă chimică pe bază de petrol care poate perturba sistemul endocrin și poate cauza cancer. 

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul octinoxatului. Conform FDA, ingredientele chimice de protecţie solară, cum este oxibenzona, se pot absorbi prin piele şi pot pătrunde în sânge. 

Apropo, dacă ţi-ai planificat concediul în Hawaii, să ştii că această ţară a interzis vânzarea cremelor solare cu oxibenzonă începând din 2021.

➡️ Protecția solară cu filtre minerale – o alegere minunată pentru pielea sensibilă

Deoarece cremele cu substanţe chimice absorb razele UV, organismul resimte căldură, iar aceasta poate irita pielea. Ţi s-a întâmplat să te înţepe sau să te ardă pielea când ai folosit o cremă de protecţie solară? Dacă da, cel mai probabil aceasta avea ingrediente chimice în ea.

În schimb, dacă o să încerci cremele de protecţie solară cu oxid de zinc nonNANO, să ştii că acestea oferă protecţie instantanee şi nu e nevoie să aştepţi 15 – 30 de minute să se absoarbă în piele pentru o protecţie completă.  

➡️ Cremele de protecție solară cu filtre minerale sunt o opţiune mai sănătoasă pentru mediul înconjurător

Conform National Geographic se estimează că anual circa 14 000 de tone produse de protecţie solară ajung în oceanele lumii, iar substanţele chimice dăunează coralilor, albindu-i şi încetinindu-le dezvoltarea. Produsele care conțin protecție solară pe bază de oxid de zinc non NANO sunt mai prietenoase cu natura.

Cum alegi protecţia solară?

Iată un checklist rapid. Verifică următoarele atunci când vrei să comanzi crema de protecţie solară:

◾️Alege creme de protecție cu filtru mineral, nu CHIMIC

◾️Ingredientul activ este oxidul de zinc non NANO ◾️Formula nu conţine ingrediente nesigure, cum ar fi parabeni, ftalaţi, parafină, parfum

◾️Oferă protecţie UVA şi UVB

◾️Este rezistentă la apă (acest lucru este valabil în special dacă ai de gând să înoţi sau iei în considerare că poţi transpira excesiv). 

TIPS & TRICKS care te ajută atunci când folosești crema de protecție solară

Important: Dacă nu o foloseşti corect, nicio protecţie solară nu o să fie eficientă. Deci, pentru cele mai bune rezultate şi cea mai bună protecţie, îţi recomand următoarele lucruri:

1.Aplică suficient produs pe piele

 • Un adult ar trebui să folosească circa un pahar de shot plin de protecţie solară atunci când e în costum de baie şi să-şi acopere corpul uniform, de la vârful picioarelor până la linia părului. 
 • Foloseşte o jumătate de linguriţă pentru față, gât şi piept. 
 • Aplică protecţia solară în straturi şi masează pe porţiuni. Pentru a folosi cantitatea recomandată, începe cu puţin, lasă crema să se absoarbă şi apoi aplică un alt strat transparent. 
 • Ține cont de instrucţiunile cu care vine însoţit produsul. 

2.Aplică protecţia solară peste tot 

Asta înseamnă şi pe buze, vârful urechilor, pleoape şi picioare. În plus, pielea trebuie să fie curată înainte de aplicarea protecţiei. Peste protecţia solară nu mai aplica alte loţiuni sau creme. 

3.Norii te pot păcăli

Razele UV trec prin nori – deci, aplică protecţia chiar dacă ţi se pare că nu e soare şi că nu există riscuri. 

4. Re-aplicarea protecţiei

Aplică din nou o dată la două ore sau dacă transpiri, înoţi sau îţi ştergi pielea cu un prosop dacă produsul nu este rezistent la apă.

5. Caută formule rezistente la apă

Dacă înoţi, mergi la mare sau la piscină (chiar şi la munte), alege o protecţie solară rezistentă la apă. De asemenea, alege produsul în funcţie de activitatea pe care o faci. De exemplu, dacă pleci în drumeţie cu cei mici, e mai rapid şi comod să foloseşti un baton de protecţie solară sau tip spray decât o cremă unsuroasă, greu de aplicat.

6. Ține cont de celelalte aspecte importante

Pe lângă protecția solară este important și:

 • să cauţi umbră
 • să foloseşti îmbrăcăminte de protecţie solară (pălărie, șapcă, ochelari de soare)
 • să eviţi orele de vârf şi să te bucuri în siguranţă de aerul liber când expunerea la radiaţiile UV este mai mică 
 • să menții optim nivelul de hidratare (poți adăuga 1 pic de ulei esențial de citrice pentru aromatizarea apei)
 • să consumi multe fructe şi legume 
 • să usuci pielea cu prosopul, nu la soare, pentru că pielea udă atrage mai multe radiaţii solare
 • să nu expui direct la soare un nou-născut sau un sugar mai mic de 6 luni.

Mituri despre protecţia solară

1.“Cu cât SPF e mai mare, cu atât e mai bine”

Răspuns rapid: Nu neapărat. 

SPF (adică factorul de protecţie solară) arată în ce măsură poate proteja crema solară împotriva razelor UVB (deocamdată pentru UVA nu există o evaluare). 

Acum, dacă aplici protecţia corect:

 • crema cu SPF 15 poate bloca 93% din razele UVB. 
 • SPF 30 – blochează 97% razele UVB
 • SPF 50 – blochează 98% din razele UVB
 • SPF 100 blochează circa 99%.

În ceea ce priveşte cremele cu SPF foarte mare, un studiu arată că atunci când folosesc o protecţie cu SPF 100, oamenii tind să stea mai mult la soare decât ar fi făcut-o dacă ar fi aplicat de mai multe ori o protecţie cu SPF mai mic. 

Asociaţia Academiei Americane de Dermatologie şi Fundaţia pentru cancerul de piele recomandă folosirea protecţiilor solare cu SPF 30 sau mai mare. 

Prin urmare, protecţia solară este mai importantă decât factorul de protecţie solară – este mai bine să alegi o protecţie sigură pentru piele şi sănătate decât să cauţi un produs cu SPF cât mai mare. Şi desigur – nu uita adu-ți aminte de aplicare, aplicare şi iar aplicare, la intervalul sugerat de indicaţiile de pe prospect. 

2.”Protecţia solară provoacă cancer, aşa că mulţumesc, nu!”

Doar pentru că unele creme de protecţie solară conţin substanţe toxice conectate cu rate mari ale cancerului de piele, nu înseamnă că protecţia solară atent aleasă este toxică. Există o mulţime de alternative sănătoase pentru piele (rămâi până la finalul articolului ca să vezi ce folosesc eu pentru mine și copiii mei).

3. “Pot adăuga uleiurile mele esenţiale preferate în protecţia solară”

Depinde de ce tip de ulei.

Există uleiuri esenţiale care se evită dacă sunt aplicate pe piele şi apoi expuse la lumina soarelui sau raze UV artificiale. Este vorba de aşa numitele uleiuri esenţiale fotosensibile sau fototoxice, care conţin anumite substanțe numite furanocumarine, cumarine sau furocumarine.  

Folosirea unui ulei fotosensibil şi apoi expunerea la soare poate creşte riscul de arsură sau fotopigmentare a pielii.

Mai multe despre uleiurile fotosensibile poți citi aici.

Iată o listă rapidă cu uleiuri esenţiale de evitat în protecţia solară: 

 • Uleiurile esențiale din citrice, cele mai fotosensibilizante sunt uleiul esențial de bergamotă și lămâie verde presate la rece
 • Uleiul esențial din semințe de țelină
 • Uleiul esențial din semințe de chimen

Dar anumite uleiuri pot oferi protecție pielii. Eu îți sugerez:

 • Uleiul de lavandă
 • Uleiul din semințe de morcovi

4.”Nu ies niciodată afară fără protecţie solară”

În general acesta este un sfat bun şi îţi recomand şi eu să nu stai niciodată fără protecţie în bătaia razelor pentru perioade lungi de timp. Chiar nu e de glumă cu arsurile solare şi leziunile provocate pielii. 

Cu toate astea, adu-ți aminte  că soarele stimulează producţia de vitamina D, iar protecţia solară poate inhiba acest lucru. 

5 – 10 minute de expunere la soare fără protecţie solară la ore de vârf chiar ajută corpul să producă vitamina D, o vitamină/ hormon esenţială pentru sistemul imunitar (mai ales la copiii aflaţi în creştere), producţia de celule sănătoase și pentru starea emoțională.

În rest, pentru timpul petrecut afară, mai ales când soarele e strălucitor pe cer, totuşi îţi recomand să foloseşti protecţia solară cu filtru mineral.

Iar dacă am tot discutat pe parcursul articolului despre alternativele sănătoase de protecţie solară vreau să-ţi recomand cu încredere:

Gama specială de protecţie solară de la Doterra

Formula este fără OXIBENZONĂ, PARABENI, FTALAȚI, este perfectă pentru a fi utilizată și de către persoanele vegane, este prietenoasă cu recifele de corali și viața marină și cruelty-free. Poate fi utilizată de către toată familia, de la mic la mare

 1. Batonul de protecţie solară cu filtru mineral pentru faţă şi corp doTERRA sun (SPF 40). Îmi place că este foarte uşor de aplicat, se absoarbe extrem de ușor și nu lasă urme albe pe piele.
 1. Spray de protecţie solară cu filtru mineral pentru corp doTERRA sun ( SPF 30) . Cu ulei de avocado, aloe vera şi ulei de zmeură, acest ulei e simplu de aplicat. Are o textură atât de uşoară şi se simte extraordinar pe piele. Rezistă la apă până la 80 de minute, timp suficient pentru o sesiune de făcut castele de nisip, înot şi joacă pe plajă în cazul celor mici.
 1. Loțiune de protecție solară cu filtru mineral pentru corp doTERRA SUN (SPF 30). Cu ingrediente naturale extrase din plante ca: aloe vera, ulei de avocado, vitamina E și uleiuri esențiale (semințe de morcovi, tămâie și imortele), loțiunea este deosebit de hrănitoare pentru piele. Rezistă la apă până la 80 de minute.
 1. Spray de corp după plajă doTERRA sun. Rutina de protecţie solară nu se termină când ai ridicat cearceaful de pe plajă, ai încălţat şlapii şi ai plecat în cameră. Acest spray după plajă este extraordinar pentru că hidratează, linişteşte şi răcoreşte pielea. 

Deci, vara aceasta te provoc să dai deoparte zecile de recipiente de protecţie solară cu semne de întrebare pentru tine, respectiv pentru copiii tăi şi să faci o SINGURĂ şi SIGURĂ alegere pentru sănătatea întregii tale familii – doTERRA sun. 

Poți să le comanzi de aici ( link) : https://doterra.me/2EvzSw

Scrie-mi pe whatsup dacă ai nevoie de mai multe informații ( link spre whatsup)

Cu drag pentru tine,

Ioana

PS: Şi pentru că ştiu ador atunci când am timp să îmi prepar singură anumite rețete fie de îngrijire a corpului, fie pentru curățenia casei, las mai jos o reţetă rapidă şi foarte simplă pentru o protecţie solară naturală cu uleiuri esenţiale pe care am folosit-o ani la rând. De 10 ani de când am copii nu am folosit creme de plajă cu filtru chimic pentru că:

 • sintetizarea vitaminei D se face în condiții optime cand pielea nu este blocată de filtre chimice
 • pielea are nevoie de antioxidanti pentru a nu se arde
 • cremele din comerț sunt pline de chimicale pe care nu le vreau pe pielea copiilor mei
 • pielea poate fi protejată cu succes de îmbrăcăminte ușoară din materiale naturale și pălăriuțe și evitarea statului în plin soare la ore de vârf.

 Abia în acest an când a apărut gama SUN de la doTERRA cu filtru mineral am început să folosim creme de protecție pentru acele momente când vrem să ne petrecem timpul mai mult în soare.

Ai nevoie de:

 • Recipient airless pentru a proteja uleiurile de rancezire
 • 20ml ulei de măsline
 • 20ml ulei de susan
 • 20ml ulei de morcovi
 • 10ml ulei de germeni de grâu
 • 10ml ulei de galbenele
 • 6.7ml ulei de sâmburi de zmeură
 • 6.7ml ulei de sâmburi de catina
 • 3.3ml vit E
 • 1ml amestec Salubelle ( whatsup link când vrei să îl comanzi)

Toate ingredientele se adaugă în recipient. Ideal este să păstrezi recipientul ferit de căldură excesivă și umiditate. 

Termen de valabilitate: 3 luni.

Abonează-te la newsletter-ul meu

Primește cele mai interesante informații despre magia naturii direct pe e-mail

Alte articole care te-ar putea interesa

Despre mine

Importanța somnului la copii

Ştii cât este de important SOMNUL de calitate? Îi acorzi oare suficientă atenție? Cunoşti beneficiile pe care somnul de calitate îl aduce copilului tău? Îţi

Ioana Mărginean
Coșul tău0
Nu există produse în coș
Continuă cumpătărurile
0