Ambrozia și disconfortul sezonier
Polenul de ambrozie este cea mai des întâlnită cauză de disconfort sezonier cu manifestări la nivel respirator din lume – ușor de imaginat, dat fiind că o plantă de ambrozie (una singură!) poate produce până la 1.25 de milioane de granule de polen zilnic; însumat, asta înseamnă că o singură plantă dă naștere câtorva miliarde de granule de polen pe durata ei de viață. Adăugăm la asta faptul că polenul este extrem de ușor, într-o zi cu vânt puternic el poate traversa distanțe de până la 160 de km. Efectele ambroziei sunt și mai puternice atunci când avem parte de nopți răcoroase și zile uscate. Vezi aici o harta în timp real cu prognoza polenului.

Printre neplăcerile cauzate de această plantă se numără și: nasul înfundat, strănutul, senzația de mâncărime la nivelul ochilor, gâtului, lăcrimare excesivă și pleoape umflate. Explicația pentru toate acestea este că , uneori, sistemul imunitar identifică (în mod greșit) polenul de ambrozie ca fiind o substanță periculoasă și produce anumite substanțe care să-l contracareze – deși în fond, polenul este inofensiv.
Și atunci, ce-i de făcut?
Suntem în sezonul în care persoanele afectate de disconfortul cauzat de ambrozie suferă extrem de mult. Printre ele se numără și soțul meu…așa că de-a lungul anilor am experimentat o grămadă de remedii și terapii complementare pentru că deja știi …. alegem varianta naturală pentru a ne ajuta organismul să își găsească echilibrul …
Am adunat câteva sfaturi care pe Raul l-au ajutat să treacă mai ușor peste această perioadă … Alimentația și exercițiul fizic îl ajută foarte mult să țină situația sub control și să atenueze manifestările disconfortului cauzat de ambrozie, iar câteva suplimente atent alese și niște combinații de uleiuri esențiale au făcut diferența și ne-au îmbunătățit calitatea vieții … DA , pentru că toată familia este afectată emoțional când unul dintre noi suferă ..

Iată ce am folosit:
? Vitamina C în doze mari, luată zilnic la intervale fixe. De obicei recomand surse naturale de vitamina C, cum ar fi fructele de cătină, aronia, măceșe, pătrunjel, cimbru … dar când este nevoie de un boost , suplimentarea este o soluție la îndemână.
? Extract gemoterapic de coacăz negru, câte 2 ml de de două ori pe zi;
? Quercitina, un bioflavonoid natural care se pare că ajută la diminuarea simptomatologiei asociată alergiei la ambrozie ( găsești mai multe articole legate de acest subiect aici ). Raul ia de 2-3 ori pe zi în această perioadă;
? Inhalator personal cu uleiuri terapeutice (recomand o combinație de lămâie, mentă, lavandă, mușețel,chiparos, eucalipt);
? Roll-on aplicat la baza nasului, în puncte sinusale și lângă aripioare nazale, cu uleiuri terapeutice; și pentru că tot avem uleiul esențial de niaouli de luna trecută, las aici și o rețetă de roll-on:
- 5 pic ulei esențial lămâie;
- 5 pic ulei esențial niaouli (la nevoie, îl poți înlocui cu tea tree);
- 5 pic ulei esențial lavandă;
- 5 pic ulei esențial mentă;
- 10 ml de ulei fractionat de cocos.
? Crema pentru nas cu uleiuri care reduce cantitatea de polen inhalată – folosești crema pentru a sigila nările de fiecare dată când ieși în aer liber;
? Lavaj nazal cu soluție salină și bicarbonat, urmat de aplicarea a câte 1 picătură de ulei de susan în fiecare nară (pentru umectarea mucoasei nazale);
? Oil pulling cu 1 picătură de ulei esențial de spearmint – menta creață (preferatul meu);
? Ceai de ghimbir, cuișoare și scorțișoară, băut de trei ori pe zi;
? Usturoi – câte 2, chiar 3 căței consumați zilnic;
? Probiotice din gama PB Assist pentru dubla încapsulare (ceea ce face ca ele sa ajungă direct în intestine, acolo unde este mai mare nevoie de ele);
? Excluderea alimentelor cu potențial inflamator cum ar fi gluten, lactate… măcar în perioada aceasta… recomandat cu 6 luni înainte de sezon … chiar pe tot parcursul anului.
? Suplimente din gama LLV si Deep Blue polifenoli pentru extra suport celular, de la doTERRA. Scrie-mi aici când vrei să le comanzi .
? Triease : poți lua între 1 si 5 capsule pe zi. Ca și extra pont, atunci când simți că respirația ta devine greoaie și nasul nu mai reușește să aspire destul aer, sparge o capsulă între dinți și vei avea o senzație instantanee de eliberare.
? Aplicarea de două sau chiar de trei ori pe săptămână a unei secvențe de uleiuri esențiale, denumită SIMFONIA CELULELOR.
Începe din timp și rezultatele vor veni mai ușor .
Oricât de banal sună, prevenția este cheia reușitei. Fii proactiv și începe o curățare a organismului măcar cu 6 luni înainte de sezonul ambroziei. Ca idee, doTERRA are minunatul program Cleanse and Restore. Dacă faci parte din comunitatea mea – asta presupune să ai un cont activ și pe mine ca și consultant – ai automat acces la grupul Purificare și Reînnoire. Acolo ai parte de susținere, de rețete și de multe sfaturi pentru sănătatea ta.
Îți sugerez să te gândești serios la eliminarea totală a glutenului și a lactatelor (sau măcar a celor procesate) din alimentația ta în cele 6 luni pregătitoare pe care le menționam mai sus. Concentrează-te pe a oferi organismului tău toți nutrienții de care are nevoie. Dacă nu reușești să faci asta exclusiv din alimentatie, kit-ul LLV îți poate fi un ajutor fenomenal. Acesta asigură corpului tău vitamine, minerale și uleiuri OMEGA din surse exclusiv naturale, biodisponibile și pe care organismul le asimilează în același mod în care asimilează mâncarea – spre deosebire de vitaminele sintetice care le găsești pe piață.
Adu-ți aminte de hidratare, un element foarte important: dacă nu reușești să bei zilnic cantitatea de apă de care ai nevoie, poți alege să aromatizezi apa pe care o consumi cu uleiuri de citrice (1 pic la 250 ml de apă, folosind neapărat recipienți din sticlă, inox sau ceramică pentru stocarea apei – în niciun caz NU din plastic), asta te va ajuta să mărești cantitatea de apă de care ai nevoie. Ficatul tău va avea parte de sprijin iar tu te vei simți mai bine în fiecare zi.
Câteva sfaturi EXTRA pentru a trece cu bine de disconfortul provocat de ambrozie:
Instalează-ți pe telefon o aplicație care îți arată ce cantitate de polen se regăsește în aer și oferă informații despre calitatea generală a aerului. Noi folosim Air Matters .
Evită orele când numărul particulelor de polen este ridicat. Fă-ți programul zilnic în așa fel încât să NU stai afară între orele 10 si 15. Concentrația de granule de polen în aer pare că este mai mică dimineața devreme și spre seară.
Ține geamurile închise. Folosește purificatoare de aer cu filtru HEPA ( eu visez la acesta) sau plase antipolen (găsești aici).
După ce ai ieșit afară, schimbă-ți hainele și spală-te pe față.
Urmărește dacă sunt alimente care îți intensifică simptomele, ca de exemplu: banana, pepenele, semințele de floarea soarelui. Acestea conțin proteine asemănătoare celor din ambrozie.
Nu usca hainele afară. Polenul se va lipi de acestea. Mai bine investește într-un uscător de haine.

Știu că toate sfaturile și recomandările mele de mai sus par copleșitoare și complicate – dar dacă le iei pe rând și te gândești la ele ca făcând parte din rutina ta zilnică, vei vedea că ele se vor simplifica mult.
Dacă ai alte întrebări, dacă ai nevoie de recomandări sau vrei să programezi o sesiune de 1 la 1 cu mine, scrie-mi mesaj sau programează-te direct în calendarul meu.
Cu drag , pentru tine…
Ioana