Șapte pași pentru a deveni mai prietenoși cu natura

Distribuie articolul pe pagina ta

Astăzi este ziua în care ne celebrăm casa. Celebrăm ceea ce se află sub noi, în jurul nostru și în interiorul nostru, zilnic. De la mâncarea cu care ne hrănim la priveliștile uimitoare de care ne bucurăm, Pământul ne oferă din belșug în fiecare zi. 

Dar căsuța în care trăim toți, 7 miliarde de omuleți, devine tot mai suferindă pe zi ce trece din cauza ignoranței noastre. Ajungem să consumăm apă și hrană tot mai alterate și să respirăm un aer tot mai poluat. Și este bine să ne amintim zi de zi că este nevoie să ne ținem casa curată și să o îngrijim conștient.

De aceea azi este SĂRBĂTOARE. 

Haide să ne amintim zi de zi ca noi trăim prin EA.

Acum este momentul să-i mulțumim, făcându-ne partea noastră de treabă. Iată șapte modalități simple de a ne crește responsabilitatea personală față de mediu. Hai să începem să facem aceste lucruri împreună chiar de azi.

 

  1. Folosim pungi de cumpărături reutilizabile

Știi cât îi ia unei pungi de plastic să se descompună? Între 15 și 1.000 de ani, iar 90% sunt nereciclabile. Nici măcar acele pungi bio nu sunt reciclabile. Se descompun doar în condiții speciale de compost. Pungile de hârtie nu sunt cu mult mai bune, însă  este nevoie de patru ori mai multă energie pentru a produce pungi de hârtie, adică mai multe păduri tăiate. 

Așadar, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face este să investim în pungi reutilizabile de înaltă calitate, pentru a elimina complet folosirea pungilor de plastic sau de hârtie de unică folosință. 

 

 

  1. Reducem risipa de alimente

Potrivit statisticilor, europenii generează anual aproximativ 88 milioane de tone de risipă alimentară, adică undeva la 175 kg /persoană. O treime din toată mâncarea produsă pe glob este risipită, asta în timp ce în multe unele procentul populației în foamete depășește 40%, iar undeva la 10% din gazele cu efect de seră sunt produse de mâncarea risipită în descompunere. 

Ce putem face? 

  • O listă detaliată: planifică-ți cu atenție listele de cumpărături în funcție de mesele zilnice și de numărul de persoane. Estimează cu atenție cantitățile și propune-ți să nu deviezi de la listă.
  • Îmbunătățește-ți modul în care depozitezi alimentele.
  • Păstrează excesul: poate chiar și în mijlocul unei planificări atente, tot poți avea încă prea multe produse extra. Se întâmplă. Dar ce faci ca să nu arunci excesul? Congelezi și deshidratezi.
  • Salvează și etichetează: economisești timp de gătit și poți păstra resturile comestibile pentru a le savura mai târziu! Etichetează tot ceea ce depozitezi și asigură-te că le consumi până la data de expirare stabilită.
  • Donează: dacă rămâi cu produse în exces, donează-ți excesul către bănci alimentare sau organizații caritabile locale pentru persoanele care au nevoie mai multă decât tine.

 

  1. Reutilizare și reutilizare

Găsește modalități creative de a reutiliza recipientele goale sau alte articole vechi. Reutilizează sticlele goale de uleiuri esențiale pentru a-ți crea propriile amestecuri sau pentru a realiza meșteșuguri folosind material reciclat. Aceasta este o modalitate excelentă de a îți implica familia în proiecte creative, în timp ce îi învățați împreună despre cum puteți proteja mediul reducând deșeurile.

 

  1. Micul grădinar

Crearea propriei mini-grădini organice are multe beneficii pentru sănătate și îți permite să știii exact de unde provine mâncarea din farfurie. De asemenea, economisește timp, combustibil și deșeuri care altfel ar fi implicate în marile industrii comerciale de produse. În plus, poți reduce și mai mult deșeurile inutile prin compostarea anumitor alimente (cum ar fi cojile de ouă și cojile de banane), transformându-le în îngrășământ bogat în nutrienți pentru mini-grădina TA. Dacă spațiul de locuit nu îți permite să ai propria grădină, acordă prioritate achiziționării produselor locale, venite de la fermieri și cultivatori din zonă.

 

  1. Cumpără o sticlă de apă reutilizabilă

În loc să cumperi sticle de apă din plastic de unică folosință, investește într-o o sticlă de apă reutilizabilă de calitate. Eu de exemplu folosesc asta. O ador pentru ca pot să îmi urmăresc în timp real cantitatea de apă pe care am consumat-o. Sticlele de apă din oțel inoxidabil cu perete dublu, instalate în vid, îți mențin apa rece până la 12 ore. Alternativ, poți achiziționa o sticlă de apă simplă – ambele opțiuni sunt sigure pentru utilizarea uleiurilor esențiale și la fel de sigure pentru mediu. 

 

  1. Folosește mai puține substanțe chimice

Substanțele chimice pot fi dăunătoare atât pentru casa ta, cât și pentru casa noastra, mama GAIA. Înlocuirea substanțelor chimice sintetice cu alternative naturale îți va transforma casa într-un loc mai sigur și mai ecologic. Consumabile precum bicarbonatul de sodiu, oțetul și sarea sunt produse de bază excelente, iar uleiurile esențiale, cum ar fi cel de lămâie, lămâiță sau arbore de ceai sunt alternative excelente de curățare.

Pentru asta am pregătit o serie #greencleaning cu rețete practice exacte, și poți să mă urmărești pe social-media unde voi posta temporar din ele.

În plus, în cartea PRIMII PAȘI ai o secțiune destinată curățeniei casei și îngrijirii grădinii cu rețete naturale utilizând uleiuri esențiale.

 

  1. Colectează selectiv și reciclează

Fiecare administrație locală are reguli și reglementări specifice privind articolele care pot sau nu pot fi reciclate și colectate selectiv. Fă  un research pentru a colecta selectiv și a recicla cât mai eficient și căută programe și locuri care se ocupă de colectarea unor obiecte speciale precum echipamentele electronice, uleiul, medicamentele, etc.

 

Tu ce acțiuni ai zi de zi pentru a avea grijă de planetă?

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să te abonezi la newsletter-ul meu mai jos. 🙂

Abonează-te la newsletter-ul meu

Primește cele mai interesante informații despre magia naturii direct pe e-mail

Alte articole care te-ar putea interesa

Ioana Mărginean