Ştii cât este de important SOMNUL de calitate? Îi acorzi oare suficientă atenție?
Cunoşti beneficiile pe care somnul de calitate îl aduce copilului tău?
Îţi doreşti ca mersul la somn să devină o joacă de copii?
Atunci alocă-ţi 5 minute pentru a parcurge acest articol şi bucură-te de informaţia acumulată.
Procesele de dezvoltare fizică şi congnitivă a copiilor sunt extrem de accelerate în primii ani de viaţă. Organismul lor are nevoie de REFACERE, iar creierul lor are nevoie de somn pentru a putea procesa cantitatea ENORMĂ de informaţie pe care o primeşte în fiecare zi.
Starea de somn este indusă de melatonina pe care glanda pineală o secretă în special în a doua parte a zilei, mai exact în jurul orei 21 când este secreția maximă.
Activităţile din timpul zilei, orele petrecute în faţa ecranelor, atmosfera din casă, prezenţa unei rutine de seară influenţează cantitatea de melatonină pe care corpul o produce, deci capacitatea copiiilor de a se linişti şi a dormi mai uşor.
Ce se întâmplă în timpul somnului?
Somnul este medicament
- În timpul somnului corpul intră în modul de refacere.
- Sistemul glimfatic, cel resposabil cu “detoxifierea” creierului devine de 10 ori mai activ în timpul somnului. Buna funcţionare a acestuia previne bolile degenerative de mai tarziu.
- Copilul creşte când doarme. Cantitatea de sânge transmisă către muşchi este mai mare, astfel ţesusturile se repară şi cresc mai uşor.
- Somnul consolidează MEMORIA şi ajută la eliminarea sinapselor excesive sau redundante.
- Somnul aduce beneficii asupra sistemului imunitar şi modulează funcţiile metabolice ale organismului.
Gestionarea emoţiilor este probabil cea mai dificilă aptitudine pe care copilul trebuie să o înveţe în primii ani de viaţă. Somnul joacă un rol cheie.
De câte ori a trebuit să “scuzi” incapacitatea copilului tău de a-şi gestiona emoţiile cu clasicul, “aşa face când e obosit”? Iată de ce:
- Creierul procesează emoţiile şi memoria emoţională. Un copil odihnit este un copil mai echilibrat.
- Lipsa somnului determină un răspuns exagerat la stimului emoţionali negativi, contribuind la anxietate, stres şi furie.
- În timpul somnului REM, amigdala procesează experienţele emoţionale recente.
- Somnul REM (somnul cu vise) este necesar şi pentru dezvoltarea cerebrală contribuind la maturarea cortexului şi a sistemului oculomotor, prin dezvoltarea de circuite neuronale.
Bun. Acum ştii ce se întâmplă şi totuşi….
Cum îţi poţi ajuta copilul în mod concret să doarmă mai bine?
- Ieşiţi afară cât mai mult, în special după-masa. Activitatea fizică solicită corpul şi eliberează mintea de suprastimulare.
- Evită alimentele bogate în zahăr şi stimulatoare în a doua jumătate a zilei.
- Ţine copilul departe de ecrane cu minim o oră înainte de somn. S-a demonstrat că lumina albastră emanată de ecranele gadget-urilor moderne împiedică producţia de melatonină. De asemenea, expunerea la ecrane încarcă creierul cu o cantitate foarte concentrată de informaţie, care va fi ulterior greu de “digerat” şi va duce la un somn agitat, puţin odihnitor.
- Urmăreşte reacţiile copilului tău. Organismul lui ştie perfect când are nevoie să doarmă şi nu rata acel moment. Un copil prea obosit devine un copil morocănos, agitat şi greu de culcat.
- Asocierile de somn sunt extrem de utile pentru copii. De aceea este eficient să aveţi o rutină de seară. Ora de somn este bine să fie constant aceeaşi. Organismului îi place să ştie ce are de făcut.
- Menţine o temperatură şi o umiditate optime în cameră. 17-22 ℃ şi 40-60% umiditate sunt ideale.
- Pe timpul nopţii ţine maxim o lampă de veghe ca sursă de lumină în cameră dacă celui mic îî este frică de intuneric.
- Sunetele perturbă somnul. Un copil care doarme cu zgomot de fundal pare că se trezeşte mai puţin la zgomotele ocazionale. Însă acesta NU se odihneşte eficient.
Și totuși faci toate acestea dar degeaba…ora de culcare îți creează mereu stress. Iată ce poți face:
Cele mai multe persoane cu dificultăţi de somn apelează la suplimente cu melatonină. Când vine vorba de copii ( și nu numai), NU este indicat să ne jucăm cu hormoni sintetici. Apelează la soluţii naturale.
Uleiurile esenţiale sunt nişte substanţe naturale minunate. Ele pot să influenţeze starea emoţională a ta sau a copilului tău şi pot induce calmul şi liniştea atât de necesare în special seara.
Modul de întrebuinţare a acestora este divers.
Poţi alege să difuzezi în încăpere sau să inhalezi din palme uleiuri esenţiale cu proprietăţi liniştitoare şi relaxante. Poţi de asemenea să pui câteva picături de ulei pe jucăria cu care doarme copilul, pe perne sau pe pijamaua acestuia.
Îţi las 5 reţete eficiente:
- Dormi buştean: 1 pic portocală sălbatică (Wild Orange), 1 pic mandarină (Tangerine), 2 pic cedru (Cedarwood), 1 pic tămâie (Frankincense)
- Linişte şi echilibru – alege din următoarele variante 2 pic Vetiver, 2 pic Balance sau 2 pic levănţică (Lavender) şi 2 pic cedru (Cedarwood)
- Somn adânc neîntrerupt: 8 pic portocală sălbatică (Wild Orange), 1 pic cedru (Cedarwood), 1 pic Patchouli, 1 pic Vetiver, 1 pic museţel roman (Roman Chamomile)
- Dormi fericit: 2 pic salvie (Clary Sage), 2 pic Bergamotă + 2 pic cedru (Cedarwood) + 1 pic tămâie (Frankincense)
- Somn fără anxietate: 2 pic mandarină verde (Green Mandarin), 2 pic salvie (Clary Sage), 2 pic muşeţel roman (Roman Chamomile)
AICI mai ai câteva rețete care te pot inspira.
Aplicarea topică este un alt mod eficient de a aduce calmul şi liniştea corpului şi a minţii. Locurile cele mai indicate de aplicare topică sunt tălpile în cazul copiilor mici, dar la fel de bune sunt: punctele de puls, încheieturile mâinilor, tâmplele, ceafa sau coloana vertebrală.
Uite o rețetă simplă: într-o sticluţă cu rolă de 10 ml adaugă după preferinţe una din următoarele combinaţii de uleiuri esenţiale şi completează cu ulei fracţionat de cocos:
- Xanx lichid: 2 pic Balance, 2 pic Serenity, 1 pic Vetiver
- Somn lichid: 5 pic levănţică (Lavender), 3 pic Vetiver, 1 pic bergamotă, 1 pic tămâie (Frankincense), 1 pic muşeţel roman (Roman Chamomile)
- Îmblânzitorul: 5 pic muşeţel roman (Roman Charmomille), 5 pic levănţică (Lavender), 5 pic portocală sălbatică (Wild Orange), 1 pic măghiran (Marjoram), 1 pic tămâie (Frankincense)
- Super somn #1: 20 pic Serenity, 10 pic Vetiver, 10 pic portocală sălbatică (Wild Orange)
- Super somn #2: 3 pic ienupăr (Juniper Berry), 3 pic Balance, 3 pic Vetiver, 3 pic Patchouli, 3 pic Ylang Ylang
Alege combinația preferată și bucură-te de arome. Masajul poate fi o metodă minunată de conectare cu copilul tău mai ales după o zi agitată.
Băile liniştitoare cu uleiuri esenţiale sunt o altă modalitate prin care poţi induce atmosfera de somn în familia ta. Foloseşte sare Epson și puțin ulei fracționat de cocos pentru a ajuta uleiurile esenţiale să se amestece mai bine cu apa. Poţi folosi uleiuri simple precum: levănţica (Laveneder) sau muşeţelul roman (Roman Chamomile) sau poți face tu o combinaţie precum aceasta:
- 5 pic Patchouli, 2 pic portocală sălbatică (Wild Orange), 1 pic tămâie (Frankincense).
Atunci când copiii dorm bine, toată casa doarme bine.
Nervii sunt mai puţin întinşi în ambele tabere, iar copilul va putea să facă faţă mai uşor tuturor stimulilor la care este supus în fiecare zi.
Inclusiv la şcoală sau la grădiniţă dacă este cazul.
Cu drag, pentru tine …
Ioana
Când ai nevoie de mai multe sfaturi și sugestii care să te ajute să încorporezi uleiurile esențiale în viața ta, poți să îmi scrii aici sau pe facebook .