Cel mai bun colagen: ghid complet pentru sănătatea pielii, părului și articulațiilor

Distribuie articolul pe pagina ta

În călătoria noastră zilnică spre o piele sănătoasă, frumoasă şi strălucitoare, există un ingredient secret cu rol esenţial: colagenul. Acesta menţine fermitatea şi elasticitatea tenului, a pielii, iar pe deasupra contribuie şi la sănătatea articulaţiilor şi a altor ţesuturi conjunctive din corp. 

După vârsta de 30 de ani, s-ar putea să observi tot mai multe riduri şi linii fine la nivelul tenului, iar acest lucru se întâmplă tocmai pe fondul diminuării rezervei de colagen. 

Vestea bună este că putem stimula producţia de colagen şi avem mai multe metode la îndemână pentru a face acest lucru. 

În continuare mi-am propus să-ţi ofer câteva modalităţi care ajută corpul să producă mai mult colagen în mod natural, aşa că te invit să rămâi alături de mine până la final pentru că vei afla câteva lucruri practice pe care le poţi face pentru a obţine rezultate frumoase, vizibile pe pielea ta dimineaţă în oglinda din baie sau la măsuţa de toaletă. 

Şi nu doar atât … să știi că o cantitate optimă de colagen în corp te va ajuta să te simţi mai bine, mai plină de vitalitate şi să te fereşti cât poţi de mult de afecţiuni neplăcute precum osteoporoza.

Ce este colagenul?

Supranumit “fântâna tinereții”, colagenul este o proteină naturală din organism, a cărei funcţie este de a susţine integritatea structurilor tisulare din diferite părţi ale corpului. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pierdem colagenul natural, iar acest lucru poate cauza diverse afecţiuni precum osteoartrita, osteoporoza, afecţiuni musculare, piele fragilă şi altele.

Conform specialiştilor, colagenul reprezintă aproape o treime din toate proteinele din corpul nostru, iar acest lucru arată de fapt cât de vital este acest compus pentru noi. Chiar dacă această proteină poartă denumirea de colagen, în realitate vorbim de o super familie cu peste 20 de proteine structurale, produse de celule fibroblaste, care menţin împreună ţesuturile umane. 

De ce pierdem colagen şi care sunt efectele acestei pierderi?

Potrivit experţilor de la Dermatology Practical & Conceptual, la vârsta de 40 de ani, producţia de colagen este doar 50% din cea pe care organismul o producea în adolescenţă, iar această pierdere face parte din procesul natural de îmbătrânire. La femei, pierderea de colagen este mai vizibilă – începând cu vârsta de 30 de ani, organismul pierde aproximativ 1% din colagen în fiecare an. Această cifră ajunge la 2% în cazul femeilor aflate la menopauză, pentru că pierderea hormonilor sexuali influenţează producţia de colagen. 

Tutunul, alcoolul, expunerea excesivă la soare, deshidratarea, lipsa de somn sau odihnă, alimentaţia săracă în proteine şi stresul sunt factori care contribuie la scăderea colagenului şi accelerează îmbătrânirea prematură a organismului. 

Ce se întâmplă când pierdem colagen?

Când organismul nu produce cantitatea necesară de colagen, apar o serie de efecte:

  • pielea îşi pierde din elasticitate şi flexibilitate
  • apar dureri la nivelul articulaţiilor şi muşchilor
  • deteriorarea vederii
  • probleme cu circulaţia sângelui
  • apar probleme dentare şi ale gingiilor
  • pierderea rigidităţii ţesuturilor plămânilor sau ale inimii
  • osteoartrita şi osteoporoza. 

Cum îţi ajuți corpul ca să producă colagen?

Există mai multe modalităţi naturale prin care poţi stopa pierderea de colagen şi reactiva producţia acestuia. Iată cele mai eficiente metode.

1. Stimulează producţia de colagen prin masaj

Masajul este chiar o modalitate extrem de relaxantă la care poţi recurge pentru a stimula colagenul din corp. Te vei simţi minunat, te vei putea elibera de stres şi nelinişti, iar pe deasupra un masaj bun poate stimula producţia de colagen, precum şi memoria musculară. 

În special, masajul facial ajută la relaxarea mușchilor feței și previne liniile fine de expresie. Stimulează circulaţia sângelui şi ajută la producerea colagenului în piele, făcând tenul să aibă un aspect mai tineresc. 

Deci, data viitoare când stai în dubii dacă să-ţi programezi o sesiune la spa, aminteşte-ţi că masajul facial îţi va oferi şi o doză de rejuvenare prin stimularea producţiei de colagen. 

2. Impulsionează producţia de colagen prin alimentaţie 

Cum faci asta? Prin consumul de alimente bogate în sulf şi vitamina C. Sulful ajuta la formarea colagenului, iar vitamina C poate ajuta la susţinerea procesului de formare a colagenului (conform unui studiu realizat de Orthopaedic Journal of Sports Medicine). Oricum, alimentaţia este importantă în menţinerea sănătăţii pielii, dar dacă vei integra şi aceste alimente stimulatoare de colagen în dietă, vei putea să obţii rezultate şi mai bune. 

Uite câteva alimente bogate în sulf:

  • curcan
  • carne de vită
  • năut
  • cereale integrale
  • legume cu frunze verzi
  • ceapă şi praz

Iată şi câteva alimente bogate în vitamina C:

  • kiwi
  • broccoli
  • spanac
  • citrice
  • goji.

Alte alimente care activează colagenul din organism sunt peştele (în special cel gras, conform Examine, enciclopedie privind suplimentele și nutriția) şi carnea slabă, supa din cartilaje de pasăre sau vită (în special pulpele de pui au un nivel ridicat de colagen şi sunt bogate în proteine), ouă (mai ales pelicula aceea subţire care separa coajă de ou, conţine mult colagen). 

3. Creşte nivelul de colagen din corp printr-o hidratare optimă

Acesta este unul din factorii cheie care stau în spatele producţiei de colagen în mod eficient. Foarte multe studii realizate de dermatologi cu experienţă şi companii de skincare arată că cu cât pielea este mai hidratată, cu atât mai mult spaţiu vei oferi colagenului şi elastinei pentru a se dezvolta. 

Un ten sănătos, plin, hidratat este automat şi mai tânăr. Însă un ten uscat, suferind, însetat poate deveni asemenea unui teren arid brăzdat de crăpături inestetice. 

4. Dormi bine şi suficient pentru a permite corpului să fabrice colagen

Acest lucru este posibil pentru că în timpul somnului, organismul eliberează melatonină, un hormon cu proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante. În plus, experţii subliniază că un somn odihnitor de cel puţin 7 ore stimulează hormonul de creştere, iar toate acestea influenţează producţia constantă de colagen

5. Renunţă la vicii pentru a permite colagenului să menţină vigurozitatea şi tinereţea corpului

Fumatul şi alimentele nesănătoase pot ataca rezerva naturală de colagen din corp, de aceea este înţelept să-ţi cureţi stilul de viaţă, să lucrezi cu tine însăţi şi să-ţi canalizezi energia în direcţia obiceiurilor sănătoase, care susţin producţia de colagen. 

Tutunul mănâncă efectiv proteinele din corpul uman, iar acest lucru poate duce la restricţionarea fluxului sanguin şi la apariţia semnelor de îmbătrânire. 

Apoi, consumul de zahăr poate avea acelaşi efect asupra pielii, (conform studiilor publicate pe pubmed.ncbi.nlm.nih.gov).Când colagenul începe să fie îngreunat de zahăr, tenul poate căpăta o tentă ternă şi uscată. 

Deci, te rog să reduci cantitatea de zaharuri rafinate şi alimente procesate. Vei observa o îmbunătăţire uimitoare asupra texturii pielii tale, inclusiv minimizarea semnelor de îmbătrânire. 

6. Foloseşte un supliment bun cu colagen marin

Colagenul marin provine din pește – de obicei din pielea codului sălbatic, care nu este în pericol de dispariție şi este un colagen de tip 1.

Multe suplimente de colagen conțin colagen bovin, care provine din piei de vacă, ceea ce le face nepotrivite pentru oricine adopta un stil de viață vegetarian sau vegan. Dar, există şi alte motive pentru care colagenul marin este preferat în detrimentul celor bovin.

Colagenul bovin este un colagen de tip 1 și tip 3 și poate contribui la îmbunătățirea sănătății articulațiilor, în timp ce colagenul marin susține pielea, părul și unghiile. Studiile au indicat că colagenul de tip 1, o categorie care include colagenul marin derivat din pește, poate fi de 1,5 ori mai biodisponibil decât colagenul bovin, deoarece are particule proteice mai mici care pot fi digerate mai ușor.

În plus, colagenul marin este o alegere mai prietenoasă cu mediul înconjurător și cu organismul uman, deoarece provine din pielea de cod capturat în mediul sălbatic, care nu conține OMG și este potrivit inclusiv pentru consumatorii care ţin o dietă fără gluten sau lactate.

Beneficiile colagenului marin

Iată trei beneficii cheie ale colagenului marin:

a. Îmbunătățește elasticitatea pielii

Dacă observi pe față linii fine și riduri mai proeminente, acest lucru se poate datora unui declin al elasticității pielii tale. 

Consumul de colagen de tip 1 (cel pe care-l găsești în suplimentele de colagen marin) poate ajuta la obținerea unui aspect mai neted, mai ferm și mai plin de volum al pielii tale, sporindu-i elasticitatea. 

b. Îmbunătățește creșterea părului

Un alt beneficiu de top al colagenului marin este impactul pe care îl poate avea asupra părului. Administrarea regulată a suplimentelor cu colagen marin face ca părul să arate mai sănătos şi mai frumos, deoarece colagenul marin permite dermului din care cresc foliculii de piele să se repare, ceea ce ajută la menținerea vigurozităţii părului. 

Părul începe în mod natural să se subțieze în timp, pe măsură ce îmbătrânim (de la vârsta de 20 de ani), ceea ce se datorează parțial unui declin al producției de colagen, dar administrarea de suplimente cu colagen marin poate ajuta în acest sens.

c. Susţine rezistența oaselor

Colagenul marin este minunat pentru piele dar si pentru creşterea rezistenţei oaselor. Studiile realizate de International Journal of Molecular Sciences arată că administrarea de colagen marin poate ajuta chiar și pacienții cu osteoartrită.

Suplimentele cu colagen reprezintă una din cele mai eficiente modalităţi pentru păstrarea unui echilibru sănătos al acestei proteine în corp. Vreau să-ţi spun că există foarte multe suplimente pe piaţă, însă un colagen bun are câteva caracteristici esenţiale:

  • Proveniență sigură și durabilă
  • Conţinut de tipuri multiple de colagen tip PEPTIDE (despre asta într-un articol viitor)
  • Biodisponibilitate
  • Testarea purității
  • Valoare
  • Rezultate eficiente

Cum se utilizează colagenul?

În primul rând îți recomand sǎ alegi variantele de colagen (peptide) tip pulbere nu lichid. Acestea au mai puține substanțe adǎugate în compoziție şi au absorbție superioarǎ. 

Colagenul pulbere este unul dintre cele mai populare suplimente pentru sănătatea pielii, articulațiilor și părului. Pentru a beneficia la maximum de efectele sale, este important să îl consumi corect. Iată câteva recomandări despre cum să iei îl consumi:

  1. Dizolvare corectă: Colagenul pulbere se dizolvă cel mai bine în lichide la temperatura camerei. Poți amesteca o doză (conform indicațiilor de pe ambalaj) în:
  • Apă 
  • Smoothie-uri sau sucuri naturale
  • Lapte vegetal sau iaurt
  • În rețete de deserturi sănătoase, cum ar fi batoane proteice
  1.  Momentul optim pentru administrare
  • Dimineața, pe stomacul gol : ajută la o absorbție mai bună, mai ales dacă este luat împreună cu vitamina C lipozomalǎ.
  • Seara, înainte de culcare : se consideră benefic pentru regenerarea pielii și a țesuturilor în timpul somnului.
  • După antrenament : pentru susținerea articulațiilor și a masei musculare.
  1. Consistența este cheia succesului: Colagenul trebuie luat zilnic pentru a observa rezultate vizibile, de obicei după 1-3 luni de utilizare constantă.
  1. Evită combinațiile care pot afecta absorbția
  • Evită să amesteci colagenul cu băuturi foarte fierbinți sau acide în exces (care pot denatura proteina).
  • Limitează consumul de alcool și zahăr, deoarece acestea pot degrada colagenul din organism.

Dacă urmezi aceste sfaturi, vei putea maximiza beneficiile colagenului și vei observa îmbunătățiri în aspectul pielii, sănătatea unghiilor, părului și a articulațiilor.

P.S. Înainte de a lua orice supliment alimentar îți sugerez să consulți un specialist. 

Nu ești sigură care este colagenul potrivit pentru tine? 

Programează o sesiune de consultanță personalizată și află răspunsurile de care ai nevoie. Cum? Dai un CLICK aici și îmi scrii pe WhatsApp.


Surse de referință:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8824545

https://examine.com/research-feed/study/17kl81

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20678867

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20620757

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7826754

https://www.doterra.com/US/en/p/metapwr-kit

https://www.doterra.com/US/en/p/metapwr-advantage

Abonează-te la newsletter-ul meu

Primește cele mai interesante informații despre magia naturii direct pe e-mail

Alte articole care te-ar putea interesa

Ioana Mărginean